Voetbal, een beestig feest
Meerderheid ziet goede Mechelse derby, harde kern ziet bodem bierbeker
Van onze redacteur

MECHELEN -- De Mechelse burgemeester, Koen Anciaux (VLD), vraagt de besturen van Racing en KV Mechelen een aantal heethoofden niet langer in het stadion van de derdeklassers toe te laten. Anciaux wil de hooligans niet meer op de tribunes zien, nadat ze zaterdagavond, vooral na de stadsderby, op de vuist gingen met de politie en voor vernielingen zorgden. De politie beschikt over de identiteiten van vechtersbazen en zal de gegevens aan de club en Binnenlandse Zaken overmaken. Drieënveertig ,fans' werden gearresteerd, voor 14 krijgt de arrestatie een vervolg in de rechtbank.

Eén ding is zeker, ik heb mijn plaats voor vannacht gereserveerd. Ik wil de bak in, ik ga zitten. Of ik klop die mannen van KV Mechelen op hun gezicht, of ik sla op één van die agenten daar. Ik wil vannacht zitten.'' Al meer dan een uur meesmuilt de man in kwestie de meest onmogelijke taal naar spelers, scheidsrechter, politie en vooral de overkant, zeventig meter verder, waar de supporters van de bezoekende club KV Mechelen zitten. Van de match zelf ziet hij eigenlijk niets, en zijn interesse voor het spel op de grasmat is eigenlijk omgekeerd evenredig met zijn aandacht voor het bier.

Aan deze kant van het stadion zit, staat, hangt Racing. Twee tot drie belhamels trekken en duwen op de staantribune heel de match door aan de onvoldoende versterkte draad van de omheining en openen op hun beurt zonder ophouden hun blik scheldproza. Bier dient niet om te drinken maar om de spelers van de bezoekende club of de grensrechter mee te douchen als die toevallig in de buurt komen.

Voor een aantal supporters in het Racing-vak is het een uitgemaakte zaak. Er zal straks worden gevochten. En zo geschiedt. Als de scheidsrechter de match affluit, en Racing verliest, moet een poort tussen tribune en grasmat met geweld open. De voorwacht van de heethoofden staat echter onmiddellijk oog in oog met een peloton gehelmde en gemaskerde agenten, voorzien van schild en wapenstok. Het wordt een spelletje vooruit-achteruit, zonder mekaar echt te raken.

Aan de supporters van het Racing-vak wordt gevraagd om langs de achterkant het stadion te verlaten. Het merendeel wil wel, maar raakt niet weg, omdat hun route wordt geblokkeerd door een honderdtal vechtersbazen die absoluut de hoofdpoort open wil. Zij willen langs daar weer de straat op, omdat uitgerekend op die plaats, de vijand, de numeriek en verbaal veel sterkere aanhang van KV Mechelen passeert. Dat het metalen hek potdicht zit, kan de Racingers niet deren, het moet en zal sneuvelen. Zelfs als de rijkswacht het waterkanon aan de andere kant van de poort inzet, weten sommigen van geen ophouden.

David won ook tegen Goliath. Tafels, stoelen, zelfs een volledige containerbarak dienen als schild tegen het waterkanon. De totaal overwerkte man en vrouw van de caravan met hamburgers vrezen zelfs dat hun mobiel zal worden gebruikt. Als het waterkanon uiteindelijk zelf het stadion binnenrijdt, en de politie nog meer agenten inzet, volgt een spel van kat-en-muis.

Heel wat vechtersbazen zijn nog te jong om het slopen van de Berlijnse muur te hebben gezien, maar ze weten blijkbaar wel dat je met voldoende groepskracht zelfs betonnen platen kan neerhalen. Als in de betonnen wand naast de hoofdpoort een aantal gaten komen, vindt de politie het welletjes, en wordt naast de krachtige tuinslang ook traangas ingezet. De massa vlucht dan wel naar de aanbevolen achteruitgang, tegen het rookwapen is ze niet opgewassen.

Geen KV-supporter in de buurt, dan maar de woede keren op een brievenbus, een ruit, een vuilnisbak. Eens op de grote baan tussen Antwerpen en Mechelen, drijft politie te paard de overgebleven supporters verder weg uit het stadscentrum. Wie niet hard genoeg kan lopen, krijgt een tik, ook zij die niks met heel het hooligan gedoe te maken hebben. Het doet sommigen achteraf klagen in termen van politiestaat.

Aan de andere kant, op dezelfde Antwerpsesteenweg, slopen een aantal KV-supporters intussen lichtkegels om mee te gooien, wordt een hek van een bouwwerf verhuisd om de paarden tegen te houden, en levert diezelfde bouwsite voldoende munitie. Een agent en hulpagent raken gewond. Dik een uur na de match worden de krijgers moe, en zijn ze door de politie ook voldoende uit mekaar gehaald of opgepakt.

De politie is in haar opdracht geslaagd, zegt burgemeester Koen Anciaux zondagochtend, volgens wie het overigens om kleine incidenten gaat die hij niet wil overroepen. Onder de 43 gearresteerden zitten ook ook negen leden van de harde kern van Lommel, club die twee jaar geleden nog in het nieuws kwam voor het doodslaan van een Anderlecht-supporter. Ook speciaal overgekomen Nederlanders liepen tegen de lamp, één van hen toonde zich aan de KV-zijde overigens voorman in het scanderen van anti-semitische taal. De scheidsrechter had daarvoor de match zelfs kunnen stilleggen.

De voetbalwet geldt in derde klasse niet voor de organisatoren, enkel voor de supporters. De club kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de baldadigheden. Supporters kunnen enkel stadionverbod krijgen voor vechtpartijen in het stadion. De wet die de activiteit van vechtjassen tot vijf kilometer buiten het stadion sanctioneert, telt enkel voor clubs uit eerste en tweede klasse. De politie filmde de herrieschoppers, en zal het materiaal overmaken aan Binnenlandse Zaken en parket.

Burgemeester Koen Anciaux zag samen met het de overgrote meerderheid van de supporters een goede match. Een kleine groep keek heel de match door naar ofwel de sms'jes op de eigen gsm, de bodem van het plastiek bierbekertje of de tribune aan de overkant, waar de vijand van die avond huisde.


Home